ALERGIA

CE ESTE ALERGIA?

Alergiile sunt din ce în ce mai frecvente în ţara noastra, afectând aproximativ unul din trei oameni la un moment dat în viaţa lor. Există mai multe cauze de alergie, iar simptomele variază de la afectare uşoară până la simptome ce pot pune viaţa în pericol. Alergia este, de asemenea, unul dintre principalii factori asociaţi cu astmul. Din fericire, exista măsuri eficace de prevenire şi opţiuni de tratament pentru cele mai multe alergii.

Alergia - o definiţie

Alergia apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane reacţionează anormal la substanţe din mediul înconjurător, care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Aceste substanţe sunt cunoscute sub numele de alergene şi se găsesc în acarienii din praful de casă, animale de companie, polen, insecte, mucegaiuri, alimente şi unele medicamente.

O substanţă care este un alergen pentru o persoană poate să nu provoace reacţii la o altă persoană - fiecare reacţionează diferit. Probabilitatea (sau riscul) de a dezvolta alergii este crescută în cazul în care alţi membri ai familiei suferă de alergie sau astm.

Ce se întâmplă când aveţi o reacţie alergică?

Când o persoană care este alergică la un anumit alergen vine în contact cu acesta, apare o reacţie alergică. Ea începe atunci când alergenul (de exemplu, polenul), pătrunde în organism si declanşează un răspuns bazat pe anticorpi. Anticorpii se ataseaza de celule speciale, numite mastocite, care răspund prin eliberarea anumitor substanţe, dintre care una este numită histamină.

Care zone ale corpului pot fi afectate?

În funcţie de tipul de alergen şi de calea de pătrundere în corpul dumneavoastră, este posibil să apară simptome diferite. De exemplu, polenul, când este respirat pe nas, de obicei, cauzeaza simptome la nivelul nasului, ochilor, sinusurilor şi a gâtului (rinita alergică). Alergia la alimente determina, de obicei, probleme de stomac sau intestinale, şi poate provoca simptome la nivelul pielii (urticarie). Reacţiile alergice pot implica, de asemenea, mai multe părţi ale corpului, în acelaşi timp.

Ce trebuie să faceţi?

Dacă credeţi că aţi putea avea o alergie, consultati medicul specialist alergolog. Acesta poate identifica alergenul implicat, vă poate prescrie medicaţia adecvată şi vă poate informa cu privire la măsurile de prevenţie şi de evitare a alergenelor. De asemenea, aţi putea beneficia de imunoterapie. Imunoterapia alergen specifică (cunoscută şi sub numele de desensibilizare) este un tratament pe termen lung care implică administrarea de extracte alergenice crescând treptat cantitatea, prin injecţii sau picături sublinguale şi care are ca efect schimbarea răspunsului sistemului imunitar la alergene.

Dr. Andreea Popescu – medic specialist alergologie si imunologie clinica

Lasa un comentariu Total comentarii: 0